Joanna

Wyroby wędzone

Wyroby garmażeryjne

Kiełbasy cienkie

Oferta

opisPobierz naszą pełną ofertę

Wyroby wędzone

Wędzenie kojarzy się z wakacyjnymi podróżami, zapachem ogniska i niezapomnianym smakiem aromatycznych wędlin. Za każdym razem kupując wędzonkę możemy wspominać takie beztroskie chwile. Mało kto pamięta, że wędzenie jest znaną od prehistorycznych czasów metodą podkreślania i uszlachetniania smaku mięsa przygotowując go do dłuższego przechowywania.


Elementy mięsne

Dobra europejska kuchnia od wieków jest oparta na mięsie wieprzowym, wołowym, cielęcinie i drobiu. W zależności od regionu i indywidualnych gustów dania sporządzano z odmiennych gatunków mięsa lub nadawano im specyficzny nie spotykany w innych regionach smak od lekko ściętych steków po dekorowane zawiesistymi sosami dania złożone z kilku gatunków mięsa.


Wyroby garmażeryjne

Wyroby garmażeryjne należą zazwyczaj do mniej eksponowanych produktów, ale wbrew obiegowym opiniom również w tej grupie można znaleźć prawdziwe perełki smaku. Przykładowo nasz pasztet lub pasztetowa, chociaż powstają z wyrobów na pierwszy rzut oka zupełnie przeciętnych przez znawców tematu są zaliczane do najlepszych wyrobów garmażeryjnych na rynku. Nie ustępują im salcesony, wyroby w galarecie czy kaszanki przygotowywane z wieprzowiny, mięsa drobiowego i wołowiny.


Kiełbasy cienkie

Kiełbasy należą do jednych z najstarszych przetworów mięsnych, już 1500 lat przed naszą erą zajadali się nimi Babilończycy. Również antyczne cywilizacje: Grecka i Rzymska ceniły kiełbaski, ale dopiero w średniowieczu produkcja wędlin zaczęła nosić znamiona mistrzostwa tworząc setki najrozmaitszych kiełbas, wiele metod ich przygotowania w zależności od regionu ich pochodzenia, upodobań kulinarnych czy inwencji masarza.


Salami

Tradycyjne salami wywodzi się z Włoch, skąd trafiło do Niemiec, Francji, Hiszpanii oraz na Węgry. Każdy z tych krajów do produkcji wędliny wniósł swój wkład od specyficznego smaku po odmienne techniki wytwarzania. Od samego początku wbrew rozpowszechnionej opinii tradycyjne salami jest produkowane na bazie mięsa wieprzowego i wołowego, a specyficzne metody wytwarzania zapewniają tak charakterystyczny smak.


Szynki

Tradycyjna Polska szynka na całym świecie kojarzy się z arystokracją wędlin, niepowtarzalnym smakiem połączonym z soczystością i jakością wędliny. Nie bez przyczyny nasze szynki zdobywają gusta europejczyków, w tym największych znawców szynek - Polaków. Tajemnica tkwi w umiejętności łączenia tradycyjnych, liczących setki lat receptur z nowoczesnymi technologiami gwarantującymi uzyskanie najwyższej jakości, w wykorzystywaniu tylko najlepszego surowca. Nie można przy tym nie wspomnieć o poszukiwaniu nowych smaków i nowych receptur, przeznaczonych dla najbardziej wymagających smakoszy.


Kiełbasy grube

Kiełbasy należą do jednych z najstarszych przetworów mięsnych, już 1500 lat przed naszą erą zajadali się nimi Babilończycy. Również antyczne cywilizacje: Grecka i Rzymska ceniły kiełbaski, ale dopiero w średniowieczu produkcja wędlin zaczęła nosić znamiona mistrzostwa tworząc setki najrozmaitszych kiełbas, wiele metod ich przygotowania w zależności od regionu ich pochodzenia, upodobań kulinarnych czy inwencji masarza.


Wędliny drobiowe

Wyroby drobiowe należą do najbardziej popularnych produktów mięsnych na świecie, są obecne we wszystkich kuchniach świata, w niezliczonych daniach, sposobach przygotowania. Świetnie nadają się zarówno do przygotowania na szybko przekąsek, kanapek jak i do przygotowania wykwintnych potraw takich jak Kurczak po Prowansalsku.


Wędliny suche

Suszenie mięsa, w tym kiełbasek należy do najstarszych metod konserwacji mięsa, cenionych obecnie za niepowtarzalny smak i aromat, które suszenie nadaje kiełbaskom. Prawdziwi smakosze kupując suchą wędlinę myślą o jeszcze jednej jej właściwości - dojrzewaniu, w czasie którego uszlachetnia się smak wędliny. Zewnętrzną oznaką dojrzewania jest parowanie wody zmniejszające masę wędliny. Może się zdarzyć, że kupując wędlinę będzie ona mniej ważyć niż jest to podane na opakowaniu - to nie wada kiełbaski, ale po prostu oznaka, ze kupujemy naturalnie przygotowaną suchą kiełbasę.




Kontakt

Joanna Hurtownia mięsa, wędlin i drobiu
ul. Letnia 12
70-813 Szczecin

zamówienia: tel./fax: (091) 469 19 80
biuro: (091) 469 14 67
mobile:
691 961 768
601 723 557



Nasi partnerzy